1 Kasım 2007 Perşembe

bilişen gençlik 001 etik,ahlak,suç kavramları

Suç kavramı toplumlarda yerleşmiş,düzeni korumaya yönelik ortaya çıkan kuralların ihlaline denir.Bu ihlal kişinin amacına göre suç oluşturur.Yapılan hareket iyi bir amaca yönelik değilse bu suçu temsil eder.Hareketin sebebi ve sonucu üzerinde yorum yapılıp suç olup olmadığı da netleştirilebilir.

Kabahat ise suçun hafifine verilen addır,toplumda yapılan,öngörülen yanlış hareket veya eylemler kabahati temsil eder.Zaten yasamızda da,tck’da ceza kanununda kabahat yer almaz.

Etik
ahlaka oranla yazılı olan kurallar bütünüdür.Yine ahlak gibi toplum düzenine hizmet eder ancak genelde yazılıdır.Örneğin meslek etikleri,berberler odasının yayınladığı bir etik listesi vardır.Ayrıca kişinin özdenetimini anlatan kavramdır,bireyin suç veya kabahat işlememesindeki temel nedenlerden biridir. İçinde bulunduğumuz toplumda kişi kendi kimliğini gözönünde bulundurarak belirli kurallara uyar ve genelin yapmadığı şeyleri yapmaz,özdenetimini gerçekleştirir.Örneğin birey dışkısını sokak ortasında yapmaz,bunun için tuvaleti kullanır.Kısacası kanunların bittiği yerde etik başlar.
Bireyler olarak yaptığımız her işte kendimizi sorumluluk sahibi hissetmeli ve empati kurup kendi vicdanımızın sesiyle bir harekette bulunmalıyız,bu bizim etik olarak düzgün kişiliğe sahip olduğumuzu gösterir.

Ahlak
bilinçli bir bireyin doğru ile yanlışı ayırmasıdır.Bilinci gelişmemiş bir bireyin ahlakının gelişmiş olması beklenemez.Ahlak gelişimi genelde karmaşalık içerebilir.Örneğin parası olmadığı için ekmek çalan bir çocuğun yaptığı doğru mudur diye sorulduğunda cevaptan çok neden önemlidir.İşte bu neden ahlak gelişimindeki aşamamızı gösterir.
Ahlak anlayışı toplumumuzun yazılmamış kurallar bütününün en önemli halkasıdır.Toplumda bu anlayış alışkanlık ve tekrar yoluyla kazanılır.

Bilgi Güvenliği
bilginin istenmeyen kişiler tarafından ele geçirilmesini ve işlenmesini önlemeyi tanımlar.Bilgi başlı başına bir varlıktır ve hasarlardan doğru bir amaçla ve doğru şekilde her türlü ortamda gerekirse en yeni teknolojiyle korunması gerekir.
Bir diğer bilgi güvenliği tanımı da şu şekilde yapılabilir:Bilgilerin saklanması ve taşınması esnasında bozulmasını ;yasaklı erişimleri engelleyen ortamı oluşturma çabalarının tümüdür.Bu çabalarda belli kurallar gözönünde bulundurulmalıdır.Bunlar bilgiye erişimin izlenmesi,değişikliklerin kayıt altına alınması,silme işlemlerinin limitlendirilmesi gibi kurallardır.

Bilgi Sigortası
bilgi güvenliği kavramıyla içiçe bir kavramdır.Bilgi güvenliği sağlanan bilginin herhangi bir riske karşı sigorta altına alınmasına bilgi sigortası denir.

Norm
belli başlı uyulan düzene denir,normlar bölgelere göre değişebilir.Normları ahlakın alt kollarından biri gibi görebiliriz.Normlar aynı zamanda ölçü görevi yapan en yüksek kurallardır.
Kural uyulması gereken ilkelerdir ki bunlar temelde davranışa yön vermeyi amaçlar.Kuralların varlığı her zaman tartışılmıştır ancak kendisi zaten belirli şartlar neticesinde doğar.Ama yine belirli şartlar neticesinde ölebilir.Bu sebeple kuralların hepsi doğru ya da hepsi yanlış da diyemeyiz.

Değer
kısaca insan emeğidir aslında.Toplumdaki değerler,değer yargıları dediğimizde biraz daha ahlak ve normlara doğru kayan bir tabir sözkonusudur,burda da kesimlerin farklı normları değer yargılarını oluşturur.Örnek vermek gerekirse bir bayanın şortla deniz kenarında gezmesiyle anadolunun bir köyünde gezmesi arasında mekandan kaynaklanan kesimlerin farklı değer yargıları söz konusudur.